Verzekering? Schade door vuurwerk

verzekering vuurwerk

Schade door vuurwerk: welke verzekering betaalt wat?

Ook dit jaar zal op oudejaarsavond opnieuw heel wat vuurwerk worden afgestoken. Maar wat als uw woning of auto beschadigd raakt door een verdwaalde vuurpijl? Op welke verzekering kunt u dan rekenen?

Vuurwerk van oud naar nieuw

Jammer genoeg is vuurwerk niet zonder gevaar. De overheid geeft alvast enkele tips om vuurwerk veilig af te steken. Maar wat als het toch fout loopt? Bent u dan goed verzekerd?

Als u aansprakelijk bent voor de schade van anderen

Als u het vuurwerk afsteekt, bent u aansprakelijk voor de schade. Dat betekent voor alle schade: aan de auto’s die in de straat geparkeerd staan, aan de huizen in de buurt, maar ook voor de lichamelijke letsels van de mensen die staan te kijken.

Familiale verzekering

Een vergoeding voor al die schade kan duizenden euro’s kosten. Om te vermijden dat u zelf, of iemand van uw gezin, dat bedrag moet ophoesten, kunt u een familiale verzekering afsluiten. Deze verzekering vergoedt uw slachtoffers in uw plaats.

Als u slachtoffer bent

U kunt natuurlijk ook zelf slachtoffer worden van vuurwerkschade, als bijvoorbeeld uw buren het vuurwerk hebben afgestoken. Een overzicht van vier mogelijke scenario’s:

1. Uw auto staat geparkeerd in de straat en raakt beschadigd door vuurwerk
  • Als u een omnium hebt voor uw auto, bent u het beste af. Een omniumverzekering vergoedt de schade aan uw auto, gelijk wat de oorzaak is.
  • Als u geen omnium hebt, moet u kunnen bewijzen wie het vuurwerk heeft afgestoken, en dus aansprakelijk is voor de schade. Zijn familiale verzekering zal uw schade vergoeden, als hij een familiale heeft afgesloten.
  • In de praktijk is het niet eenvoudig om iemands aansprakelijkheid te bewijzen, zeker als er meerdere mensen in uw buurt vuurwerk hebben afgestoken. Eventueel kunt u de hulp inroepen van een rechtsbijstandsverzekering.

2. Uw woning raakt beschadigd door vuurwerk

Een vergelijkbaar verhaal als met de schade aan de auto.

  • Als u een brandverzekering hebt, vergoedt die de schade aan uw woning. Let op: uw tuin en de bomen zijn niet standaard verzekerd door een brandverzekering. Daarvoor moet u doorgaans een extra, optionele waarborg voor afsluiten.
  • Zonder brandverzekering wordt het een moeilijker verhaal, en moet u bewijzen wie verantwoordelijk is voor de schade. Zijn familiale verzekering zal uw schade vergoeden.
3. Uw vuurwerk ontploft in uw eigen huis

De schade aan uw woning wordt vergoed door uw brandverzekering. Zonder brandverzekering draait u zelf voor alle kosten op, tenzij u kunt bewijzen dat de fabrikant een fout heeft gemaakt en aansprakelijk is.

4. U raakt gewond door vuurwerk van iemand anders

Ook deze situatie lijkt goed op die bij vuurwerkschade aan uw auto of aan uw woning.

  • Als u een verzekering Individuele Ongevallen hebt, krijgt u een vergoeding. Uw hospitalisatiekosten kunnen dan weer vergoed worden door uw hospitalisatieverzekering.
  • Maar hebt u geen van beide, moet u als slachtoffer kunnen aantonen wie verantwoordelijk is voor de vuurwerkschade. De familiale verzekering van die aansprakelijke persoon moet uw medische kosten vergoeden.

Meer weten?

Hebt u een vraag over uw auto-, woning- of familiale verzekering? Contacteer ons, wij helpen u graag verder.